Oprichting en eerste jaren (1945-1962)

Het initiatief tot oprichting van een voetbalclub in Ferwert ontstond in de zomer van 1945. Oprichters waren o.z. J. Leroy, H. Robroch, St. de Boer, P. Sterk en enkele anderen. De eigenlijke oprichtingsvergadering vond vervolgens plaats op 2 november 1945.
Een voetbalveld was er niet, zelfs geen bal. Bij de gemeente werd een verzoek ingediend om een voetbalveld beschikbaar te stellen. Er werd een brief gestuurd naar een familielid in Amerika of vandaar uit een voetbal kon worden opgestuurd.
In de eerste jaren werd alleen geoefend en niet aan competities deelgenomen. In 1947 werd er voor het eerst deelgenomen aan de competitie: een senioren- en een junioren elftal werd ingeschreven.
Op 1 september 1952 werd Schelte van der Meij tot voorzitter van de vereniging benoemd en hij is sindsdien vele jaren bestuurslid van Wardy geweest. In het seizoen 1954-1955 kon het eerste kampioenschap gevierd worden: De B-junioren werden kampioen in hun afdeling.
Op 1 november was er de viering van het 10-jarig bestaan van de club bij caféhouder J. de Vroeg.
In 1956 werd de eerste ‘betaalde’ trainer bij Wardy aangesteld. De heer Geilenkirchen uit Leeuwarden kwam éénmaal per week naar Ferwerd om de trainingen te verzorgen.
Eind jaren vijftig waren er vier elftallen die deelnamen aan de competitie, twee seniorenteams en twee B-junioren teams. In 1959 was de eerdergenoemde trainer nog steeds betrokken bij Wardy, dat in dat jaar 75 leden telde.
In het seizoen 1961-1962 was het groot feest bij Wardy, omdat het eerste elftal voor de eerste maal kampioen wist te worden. Bekende Wardianen waren bij dat kampioenselftal betrokken: Otto Link, Henk Metzlar, Piet van der Galién, Douwe en Sip van der Velde, Henk van der Weij en anderen.
Hoe het verder ging (1962-1995)

In mei 1966 werd het eerste elftal van Wardy weer kampioen, nu in een beslissingswedstrijd tegen AVC uit Sexbierum. Ook toen bekende Wardianen in de gelederen, waaronder Teake Bontekoe, Oebele Jonkman, Frans Steegstra, Friese Fennema en Jan Bouma.
Een jaar later werd Wardy weer kampioen, nu in een beslissingswedstrijd in Dokkum tegen Anjum. Wardy kwam daarmee in de 1e klasse FVB terecht.
De eerste jaren vanaf 1970 waren het vooral de A-junioren die de aandacht vroegen. In het seizoen 1972-1973 werden zij kampioen in de hoofdklasse en kampioen van Friesland. Ook hier bekende Wardianen: Minne Bouma, Meint Bouma, Harm de Boer, Akko Dalhuijsen, Geert v/d Bij en anderen. In datzelfde seizoen was het de eerste maal dat een dameselftal van Wardy deelnam aan de competitie. Na Geert Agema was Klaas Grijpstra jaren de trainer van de Wardy-dames.
Enkele jaren later, in het seizoen 1978-1979, werd de Vriendenclub van Wardy opgericht. In 1978 werden overigens vier elftallen van Wardy kampioen, waaronder het tweede elftal dat daarmee uit mocht komen in de reserve eerste klasse FVB.
In 1980 werd er afscheid genomen van een kleurrijk Wardiaan: Henk Metzlar, toen 50 jaar en de oudste voetballer binnen de Wardy-gelederen. Tegenwoordig lopen er vele vijftig plussers rond bij de veteranen!
Een mijlpaal voor Wardy was eveneens de bouw en opening van de sportkantine.
In 1990 werd er weer afscheid genomen van enkele prominente Wardy-leden: Joop Borger en Gerrit Braaksma. Beiden zijn overigens nu, nog volop actief!
In het voorjaar van 1995 was er weer een kampioenschap van het eerste elftal in de derde klasse FVB. Trainer van toen was Romke Wielstra. En toen ging het richting 50-jarig jubileum, een prachtig feest.
En nog verder gaat (1995-2005)
Op 2 november 1995 bestond Wardy vijftig jaar. Het zou een prachtig jubileumfeest worden. Vele Wardianen droegen bij voor het beeld ‘De Wardiaan’, het beeld dat een plek kreeg in de Hoofdstraat. Verder was er de uitgave van een jubileumboek. Het beeld werd onthuld door één der oprichters, de heer H. Robroch.
Na dit jubileumjaar ging het minder goed met het ‘vlaggenschip’ van Wardy. Toen de FVB verdween, werd Wardy’s eerste elftal ingedeeld in de 6e klasse KNVB.
Na een vierde plaats in 1998 degradeerde Wardy in 1999 naar de kelder van het amateurvoetbal. Na twee jaar werd Wardy echter weer kampioen met 101 gemaakte doelpunten. Trainer was Rob Bosch. Het eerste jaar in de zesde klasse verliep teleurstellend. Rob de Jong uit Leeuwarden werd aangesteld als trainer en Wardy werd weer kampioen en kon zich opmaken voor de vijfde klasse.
Intussen was in het seizoen 2001-2002 het tweede elftal kampioen geworden.
In 2003 werd er, met veel inspanning door de voorzitter van toen, Jan C. de Vries, een licht-installatie geplaatst rondom het hoofdveld. De ingebruikname ging gepaard met een ‘Lichtweek’; er werden allerlei activiteiten georganiseerd, uiteraard onder het nieuwe licht.
Het seizoen 2003-2004 was in sportief opzicht een ‘rampjaar’. Wardy 1 kon zich niet handhaven in de vijfde klasse; met een elfde plaats volgde rechtstreekse degradatie. Ook Wardy 2 eindigde als laatste in de vierde klasse en deed eveneens een stapje terug.
En toen kwamen het seizoen 2004-2005 en het jubileumjaar 2005. Zo slecht als het voorgaande seizoen verliep, zo goed ging het dit seizoen.
Weliswaar moest Wardy 1 in de allerlaatste competitiewedstrijd van het seizoen een bittere pil slikken: een gelijkspel tegen concurrent Blija, waardoor op één punt het kampioenschap werd gemist. De nacompetitie met overwinningen tegen Holwerd en Noordbergum en een bloedstollende beslissingswedstrijd tegen Ropta Boys om promotie, maakten uiteindelijk alles goed. De beslissingswedstrijd werd na een gelijke stand in de wedstrijd (1-1) en na verlenging (2-2) via strafschoppen in het voordeel van Wardy beslist.
Ook het tweede elftal vierde feest door direct weer kampioen te worden in de vijfde klasse. De veteranen deden het sportief ook weer eens verdienstelijk met een vierde plaats in de competitie.
De jongste geschiedenis (2005-2015)

Voor het seizoen 2006-2007 werd in de persoon van Hans Blom een nieuwe trainer gevonden. Hans Blom is geen onbekende voor Wardy, hij was in de jaren 90 ook al eens trainer van Wardy. Dit werd voor het vlaggenschip een seizoen om snel te vergeten. Na het spelen van nacompetitiewedstrijden tegen SC Franeker degradeerde Wardy naar de zesde klasse. Positief punt was dat er in de winterstop 28 kabouters in de sporthal liepen, die de beginselen van het voetbalspelletje werden bijgebracht. Gerrit Buursma stopt als consul wegens het bereiken van de leeftijd van 70 jaar.
In het seizoen 2007-2008 start Wardy weer met een damesteam in competitieverband. Voor het eerst brengt de Sint een bezoek aan de kantine, vol met jeugdige Wardianen. Ook doet Wardy voor het eerst mee aan de Grote Clubactie. Dit werd direct een succes en van het opgehaalde geld werd een nieuwe stereo- en geluidsinstallatie aangeschaft. Het eerste elftal eindigde op de zesde plaats in de zesde klasse.
In augustus 2008 staat Dick Groen als nieuwe trainer voor de groep van de eerste selectie.
Bij het Waad & Ie toernooi in de zaal wordt Wardy B1 kampioen. Ook wordt de nieuwe bestuurskamer in gebruik genomen. Aangezien er nu geen drukkerij is, wordt de Wardiaan door Drukkerij Brandsma gedrukt. Tijdens dit seizoen worden 6 Wardianen gediplomeerd als pupillentrainer door de KNVB.
Seizoen 2009-2010 is een prima seizoen voor Wardy. Het eerste elftal draait het gehele seizoen bovenin mee en doet lang mee om de titel. Uiteindelijk wordt de beslissende wedstrijd in Beetgum verloren. Door het invoeren van de Topklasse gaan ze toch een klasse omhoog.
Een uitstekend resultaat wordt door de dames behaald, die met slechts één nederlaag kampioen worden in de vijfde klasse. Bijzonder was verder dat het Kerstzaalvoetbaltoernooi van de KNVB werd afgelast wegens de winterse omstandigheden. Een nieuwe sponsorcommissie, bestaande uit Rients Agema en Sytse van der Woude, doet zijn intrede.
In het seizoen 2010-2011 doet Wardy lang mee om de titel. Uiteindelijk strijkt vv Marrum met de eer. Voor Wardy volgt een tweeluik met IJVC uit IJlst. Beide wedstrijden worden gewonnen (uitspelend 2-3 winst en thuisspelend 7-3 winst) en zo promoveert Wardy naar de vierde klasse.